Yönlendirme hakkında temel bilgiler
Bir kuruluşun dahili ağı büyüdükçe güvenlik veya organizasyon amaçları doğrultusunda ağı birden çok küçük ağa bölmek gereklidir.Bu bölme işlemi genellikle ağın alt ağlara bölünmesiyle gerçekleştirilir.Alt ağ bölme trafiğin bir alt ağdan diğerine aktaracak bir yönlendiricinin kullanılmasını gerektirir.İletilerin ağlar üzerinde yönlendirmek ve doğru hedefe ulaşmalarını sağlamak için bir yönlendirici yerel ağa bağlı tüm bağları ve her ağa bağlı olan arayüzleri içeren bir tablo kullanır.Her arayüz farklı bir ıp ağına aittir.
Bir yönlendirici yönlendirme tablosunda bulunan bilgilere bakarak hangi rotayı veya yolu kullanacağını belirler.Yönlendirme tablosu ayrıca yönlendiricinin yerel olarak bağlı olmayan uzak ağlara ulaşmak için kullanabileceği yollar hakkında bilgilerde içerir.
Rotalar,bir yönlendirici tarafından yönlendiriciye statik olarak atanabilir veya bir yönlendirme protokolü aracılığı ile başka bir yönlendirici tarafından dinamik olarak verilebilir.
Bir yönlendirici paketleri nereye göndereceğini belirlemek için yönlendirme tablosu kullanılır.Yönlendirme tablosu bir dizi rota içerir.Her rota yönlendiricinin belirli bir ağa ulaşmak için kullanacağı ağ geçidini ve arayüzü tanımlar.Bir rotanın 4 temel bileşeni vardır.
1-Hedef değeri
2-Alt ağ maskesi
3-Ağ geçidi veya arayüz adresi
4-Rota maliyeti veya ölçe
Bir yönlendirici bir paket aldığında paketin nereye ileteceğini belirlemek için paketteki hedef ıp adresini inceler.Yönlendirici daha sonra yönlendirme tablosunda eşlenen bir hedef değeri arar.
Yönlendirme tablosundaki her hedef değeri bir hedef ağ adresini ifade eder.
Ancak bir paketteki hedef ıp adresi hem bir ağ adresinden hemde bir konak bilgisayar adresinden oluşur.
Yönlendiricinin kullandığı tablonun hedef ağ giden bir rota içerip içermediğini belirlenmesi için,
ıp ağ adresi ile yönlendirme tablosundaki hedef değerlerinden biri arasında eşleşme olup olmadığını belirlemesi gerekir.Yönlendirici tablodaki her potansyel rotaya atanmış alt ağ maskesini inceler.Yönlendirici her alt ağ maskesini paketteki hedef ıp adresine uygular.Daha sonra sonuç olarak ortaya çıkan, Tablodaki Rotanın Ağ adresi ile karşılaştırılır.Eşleşme bulunursa paket doğru arayüze veya uygun ağ geçidine iletilir.Ağ adresi yönlendirme tablosunda bulunan birden fazla rota ile eşleşirse yönlendirici en belirli veya en uzun ağ adresi eşleşmesine sahip olan rotayı kullanır.
Bazen hedef ağa giden birden fazla rota vardır.Bu durumda yönlendiricinin hangi rotayı kullanacağını yönlendirme protokolü kuralları belirler.
Bir yönlendiricide show ıp route komutu verilerek yönlendirme tablosundaki rotaları görebiliriz.
Yönlendirme tablosunda bir kaç rota tipi görüntülenir.
1-Doğrudan Bağlı Rotalar:
Yönlendirici çalıştırıldığında yapılandırılmış arayüzler etkinleşir.Arayüzler çalışır hale geldikçe yönlendirici doğrudan bağlı yerel ağ adreslerini yönlendirme tablosunda bağlı rotalar olarak saklar. Cisco yönlendiricilerde bu rotalar yönlendirme tablosunda C harfi ile tanımlanır.Arayüz yeniden yapılandırıldığında veya kapatıldığında rotalar her seferinde otomatik olarak güncellenir.
2-Statik rotalar:
Bir ağ yöneticisi belirli bir ağ'a giden statik bir rotayı manuel olarak yapılandırabilir.Statik rotalar yönetici tarafından manuel olarak yeniden yapılandırılana kadar değişmez.Bu rotalar yönlendirme tablosunda S ön ekiyle tanımlanır.
3-Dinamik olarak Güncellenmiş Rotalar:
Dinamik rotalar yönlendirme protokolleri tarafından otomatik olarak oluşturulur ve korunur. Yönlendirme protokolleri Ağdaki diğer yönlendiricilerle yönlendirme bilgisi alışverişinde bulunur.
Dinamik olarak güncellenmiş rotalar yönlendirme tablosunda rotayı oluşturan yönlendirme protokolünün
tipine karşılık gelen örnek ile tanımlanır.
Örneğin: RIP protokolü için R ön eki kullanılır.
Varsayılan Rota:
yönlendirme tablosunun hedef ağ için bir yol içermediği durumlarda kullanılacak ağ geçidini belirleyen bir statik rota tipidir.Varsayılan rotaların ISP ye giden yolla bir sonraki yönlendiriciyi göstermeleri yaygın bir uygulamadır.Bir alt ağda yalnızca tek bir yönlendirici varsa bu yönlendirici otomatik olarak varsayılan ağ geçidi olur.Çünkü: o yerel ağa giren ve çıkan tüm ağ trafiğinin bu yönlendiriciden geçmekten başka bir seçeneği yoktur.Yönlendirme tabloları bir kaynak ağdan bir hedef ağa giden yolun tamamı hakkında uçtan uca bilgiler içermez.Bunlar yalnızca yol üzerindeki bir sonra ki sekme hakkında bilgiler içerir.Bir sonra ki sekme genel olarak yönlendirme tablosundaki doğrudan bağlı bir ağdır.
Statik bir rota'da yönlendirici tarafından uluşılabilir olduğu sürece bir sonraki sekmedeki ıp adresi olabilir.En sonunda ileti doğrudan hedef konak bilgisayara bağlı olan bir yönlendiriciye geçilir ve dağıtılır.Bir yol üzerindeki
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder