Rotalar çok çabuk değişebilir.Kablo sorunları ve donanım arızaları hedeflere belirlenmiş arayüzlerinden ulaşılmasını engelleyebilir.Yönlendiricilerin rotaları yöneticinin değişiklikleri manuel olarak yapmasını gerektirmeyecek bir şekilde çabuk güncellenmesi gerekir.
Yönlendiriciler kendi arayüzlerinden ve başka yönlendiricilerden alınan bilgileri dinamik olarak yönetmek için yönlendirme protokollerini kullanır.Yönlendirme protokolleri manuel olarak girilen rotaları yönetmek üzerede yapılabilir.
Dinamik yönlendirme,statik rotaları yapılandırma gibi zaman alan bir işlemin önlenmesini mümkün hala getirir.Dinamik yönlendirme, yönlendiricilerin ağdaki değişikliklere tepki göstermelerini ağ yöneticisinin müdahalesi olmadan yönlendirme tablolarını bu değişikliklere göre ayarlanmalarını sağlar.Bir dinamik yönlendirme protokolünün kullanılabilir tüm rotaları öğrenir, en iyi rotaları yönlendirme tablosuna yerleştirir,artık geçerli olmayan rotaları kaldırır.Bir yönlendirme protokolünün en iyi rotayı belirlemek için kullandığı yöntem yönlendirme algoritması olarak adlandırılır.
Yönlendirme algoritmalarının iki temel sınıfı vardır.
1- Uzaklık Vektörü
2- Bağlantı Kurumu
Her tip bir hedef ağa giden en iyi rotayı belirlemek için farklı bir yöntem kullanır.
Kullanılmakta olan belirli yönlendirme algoritması dinamik yönlendirmede çok önemli bir etmendir.
İki rotanın rota alışverişi yapabilmesi için aynı yönlendirme protokolünü ve dolayısıyla aynı yönlendirme algoritmasını kullanıyor olmaları gerekir.
Uzaklık vektörü yönlendirme algoritması yönlendirme tablosunun kopyalarını düzenli aralıklarla bir yönlendirici'de diğerine aktarır.Yönlendiriciler arasındaki bu düzenli güncellemeler sayesinde topoloji değişiklikleri iletilir.Uzaklık vektörü algoritması diğer yönlendiricilerden aldığı rota bilgilerini iki temel ölçüde bağlı olarak değerlendirir.
1-Uzaklık: Ağ bu yönlendirici'den ne kadar uzakta *
2-Vektör: Paketin bu ağa ulaşması için hangi yönde gönderilmesi gerekiyor *
Bir rotanın uzaklık bileşeni, rota maliyeti veya ölçer olarak ifade edilebilir ve bu durum aşağıdaki unsurlara dayalı olabilir:
a) sekme sayısı
b) yönetim maliyeti
c) bant genişliği
d) iletim hızı
e) gecikme olasılığı
f) güvenilirlik
Bir rotanın vektör veya yön bileşeni, rotada adı belirtilen ağa giden yol üzerindeki bir sonraki sekmenin adresidir.
Uzaklık vektörleri otoyollarda kavşaklarda bulunan tabelalara benzetilebilir.Bir işaret bir hedefi gösterir ve o hedefe ulaşmak için gidilmesi gereken uzaklığı belirtir.Otoyolda biraz daha ilerlediğinde aynı işaret aynı hedefi gösterir.Ancak artık o hedefe olan uzaklık daha kısadır.Uzaklık kısaldığı sürece trafik en uygun yoldadır.
Yönlendirme tablosu ayrıca,örneğin yeni bir ağ eklendiğinde veya bir yönlendirici arızalandığında ve bu durum bir ağa ulaşmayı engellendiğinde meydana gelen topolojik değişikliklerde güncellenir.
Ağ keşif sürecinde olduğu gibi topoloji değişikliği güncellemeleride bir yönlendiriciden diğerine yönlendirme tablolarına göndermesine içerin adım adım uygulanan süreci takip eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder