26 Şubat 2014 Çarşamba

Başlangıç Yapılandırma Dosyayı

Başlangıç yapılandırma dosyası cihaz çalıştırıldığında her seferinde cihazın özelliklerini ayarlayan kaydedilmiş yapılandırma dosyasıdır.Bu dosya geçici olmayan ram'de yani NVRAM'de saklanır ve bu da cihaz kapatıldığında bile kayıtlı kaldığı anlamına gelir.


Çalışan Yapılandırma Dosyası

Çalışan yapılandırma terimi,cihazın Ram'ında o anda çalışan yapılandırmayı ifade eder.Bu dosya,cihazın ağda nasıl çalıştıracağını belirlemek için kullanılan komutları içerir.
Çalışan yapılandırmada yapılan değişiklikler başlangıç yapılandırma dosyasına otomatik olarak kaydedilmez.
Çalışan running-config dosyasını başlangıç yapılandırma dosyasına (startup-config) dosyasına kopyalamak gerekir.
Bunun için kullanılan komut copy running-config startup-config gerekir.

Router'in Önyükleme Süreci

Yönlendiricinin önyükleme süreci üç aşamada gerçekleşir.
1-Açılış sınamasını (POST) gerçekleştirme ve önyükleyici proramramı yükleme.
POST,yönlendirici donanımını test etmek için kullanılır.POST'un ardından,önyükleyici programı yüklenir.
2-Cisco IOS yazılımının konumunu belirtme ve yazılımı yükleme ön yükleyici programı,Cisco IOS yazılımının kanunu belirler ve bu yazılımı RaM yüklenir.CiscO IOS dosyaları üç yerde bulunabilir.
1-flash bellek
2-TPTP sunucusu
3-Başlangıç yapılandırma dosyalarında belirtilen başka bir komut.
Varsayılan olarak Cisco IOS yazılımı flash bellekten yüklenir.
3-Cisco IOS yazılımı yüklendikten sonra,önyükleyici NVRAM'da başlangıç yapılandırma dosyasını arar.Bu dosya arayüz adresleri,yönlendirme bilgileri,parolalar ve diğer yapılandırma parametleri gibi daha önceden kaydedilmiş yapılandırma komutlarını ve parametreleri içerir.


ISR'nin Fiziksel Kurulumu

Her ISR,cihazı çalıştırmak ve kuruluma başlamak için gerekli kablolar ve belgeler ile birlikte gönderilir.
Bu gönderilen kablolardan birisi (RJ-45-RS 232)-DB-9 mavi konsol kablosudur.
Bu kablo cihazı izleyebilmek ve yapılandırabilmek için konsol bağlantı noktasına bağlanan mavi konsol kablosudur.
Router fiziksel kurulumu:Cisco packet Tracer ile gösterimini yapacağız.
İlk olarak 1 tane router 1 tane pc alıyoruz.sonra routerda CONSOLEe baglıyoruz.Mavi konsol kablosunu bilgisayrda ise RS 232 E BAĞLIYORUZ.


Burda terminal diyoruz.Ayarlarla oynamıyoruz ok diyoruz.


Burda otomatik yapılandırma ve elle yapılandırılsın mı diyor.ona göre seçiyoruz



24 Şubat 2014 Pazartesi

Ağ Cihazlarını Yapılandırma

 (ISR) Tümleşik Hizmetler Yönlendiricisi (ISR); İşletmelerin artan iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan en yaygın kullanılan iletişim cihazlarından biridir.ISR; yönlendirme ve LAN anahtarlama işlevleri,güvenlik,ses ve WAN bağlantısı gibi özellikleri tek bir cihazda toplar.Bu ISR yi küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ve ISP tarafından yönetilen müşteriler için ideal hale getirmektedir.
ISR yönlendirme işlevi, alt ağa bölme işlemiyle bir ağın birden çok yerel ağa bölünmesini sağlar ve internet'e veya WAN'a bağlanan dahili LAN cihazlarını destekler.
CONSOLE : (CONSOL BAĞLANTI NOKTASI) Bu bağlantı noktası,ISR'yi doğrudan bağlı bir konak bilgisayar aracılığıyla yapılandırmak için kullanılır.
AUX: (YEDEK BAĞLANTI NOKTASI) Bu bağlantı noktası,ISR'yi bir modem aracılığıyla yapılandırmak için kullanılır.
HWIC: (YÜKSEK HIZLI AWAN ARAYÜZ KARTI) Bu bağlantı noktası,Farklı arayüz tipleri için kullanılabilir.Burada gösterilen HWIC, bir geniş alan ağı üzerinden seri bağlantı sağlar.

Instant Messaging (Anlık Mesajlaşma)

Günümüzde kullanılan en yaygın kullanılan iletişim araçlarından biridir.IM yazılımı her bilgisayarda genel olarak çalıştırılır ve kullanıcıların internet üzerinden gerçek zamanlı iletişim kurmasını veya sohbet etmesini sağlar.Her anlık mesajlaşma hizmeti farklı bir protokol ve hedef bağlantı noktası kullanabilir.

Fili Transfer Protocol Uplate

FTP istemci yazılımını çalıştıran bir konak bilgisayar Dosya yükleme ve indirme gibi çeşitli dosya yöntemi işlemlerini gerçekleştirmek için bir FTP sunucusuna erişebilir.
FTP sunucusu, istemcinin aygıtlar arasında dosya alışverişi yapmasını sağlar.Ayrıca istemcilerin silme veya yeniden adlandırma gibi dosya yönetim komutları göndererek dosyaları yönetmesini de sağlar.
                                  FTP ve Sunucular
FTP oturum başlatma istekleri,hedef bağlantı noktası 21 nolu portu kullanarak sunucuya gönderir.Oturum açıldıktan sonra veri dosyalarını aktarmak için bağlantı noktası 21'i bağlantı noktası 20 ile değiştirir.
                                  FTP SUNUCUYA BAĞLANMA CMD KOMUTU
ftp.vtbilek.com yada ıp numarası enter
kullanıcı adı = gir.vtbilek
şifre           =123
karşınıza ftp pront gelir
Yardım için ? veya help yazıp enter tuşuna basınız.
               Burdada kısayol komutlarını anlatacagım...
dir=dosyaların listesini almak için kullanılır.
delete=silme komutu boşluk silecegin dosya ismi yaz entere bas.
rename=dosya adı değiştirmek için kullanılır.
quit=ftp programından çıkmak için kullanılır.

FTP İstemcileri ve Sunucular

Dosya aktarım protokolü(Ftp)bir bilgisayardan diğerine dosya  aktarılması için kolay bir yöntem sağlar.

OSI SİMİLASYONU

AÇIK SİSTEM ARABAĞLANTISI MODELİ (OSI)
Geliştiricilerin ağ iletişimine yönelik protokoller tasarlarken izleyeceği mimari olarak oluşturulmuştur.
OSI modeli tam olarak 7 katmandan oluşur ve bu gün bilgisayarlar arasındaki iletişim için birinci başvuru modeli olarak değerlendirilir.









23 Şubat 2014 Pazar

Protokol Etkileşimi

 Konok bilgisayarlar arasında başarılı iletişim oluşması için protokol numaraları arasında etkileşim olması gereklidir.Bu protokoller, konak bilgisayarın ve ağ aygıtlarının her birine yüklenen yazılım ve donanımda uygulanır.
Protokoller arasındaki etkileşim,protokol yığını olarak tanımlanabilir.

Grafikte,Ethernet üzerinden bir web sunucusu çalıştırmak için gerekli birincil protokellerin yer aldığı bir protokol yığını göstermektedir.
     Yığının düşük katmanları ağ üzerinden veri taşıma ve üs katmanlara hizmet sağlamakla ilgilidir.
                                                                                                                 



18 Şubat 2014 Salı

Web İstemcileri ve Sunucular

Bir web istemcisi web sunucusunun IP adresini aldığında, istemci tarayıcısı web hizmetlerini kullanmak için bu IP adresini ve bağlantı noktası 80'i kullanır. Bu istek, Köprü Metni Aktarım Protokolü (HTTP) kullanılarak sunucuya gönderilir.

Sunucu bir bağlantı noktası 80 isteği aldığında, istemcinin isteğine yanıt verir ve web sayfasını istemciye gönderir. Web sayfasının bilgi içeriği, özel 'işaretleme' dilleri kullanılarak kodlanır. En yaygın şekilde HTML (Köprü Metni İşaretleme Dili) kullanılsa da, XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili) ve XHTML (Genişletilebilir Köprü Metni İşaretleme Dili) gibi diğer diller de giderek yaygın hale gelmektedir.

HTTP protokolü güvenli bir protokol değildir; bilgi ağ üzerinden gönderilirken başka kullanıcılar tarafından kolayca müdahale edilebilir. HTTP, verilerin güvenliğini sağlamak amacıyla güvenli taşıma protokolleriyle birlikte kullanılabilir. Güvenli HTTP istekleri bağlantı noktası 443'e gönderilir. Bu istekler için, tarayıcıdaki site adresinde http: yerine https: kullanılması gerekir.

Piyasada birçok farklı web hizmeti ve web istemcisi mevcuttur. HTTP protokolü ve HTML, birçok farklı üreticiye ait bu sunucu ve istemcilerin sorunsuz şekilde birlikte çalışmasını sağlar.